Algemene informatie

08 november, 08.11 uur

Zonder internet zijn de lessen saaier

OMMERKANAAL - Als er in de buitengebieden geen glasvezel wordt aangelegd, dan kunnen de scholen daar binnen niet al te lange tijd wel sluiten. Want steeds meer lesmethodes draaien uitsluitend nog digitaal. Bij slecht functionerend internet betekent dit terug naar af. Geen leuke filmpjes, geen achtergrondinformatie, maar gewone saaie lessen uit een boekje.

Schooldirecteur Jan Limbeck vindt het onvoorstelbaar dat het internet in zo’n korte tijd zo’n belangrijke plaats heeft ingenomen binnen de samenleving. “Het is een mooi medium, maar toch ben ik niet blij met de digitale ontwikkelingen in het onderwijs. Onze school staat aan het Ommerkanaal. Het internet is daar op zijn zachtst genoemd slecht. Dat betekent dat het digibord niet altijd functioneert zoals het moet en we daardoor steeds grote delen van de lessen, zoals filmpjes en achtergrond informatie, gewoon niet kunnen laten zien”, vertelt hij. “Ook het leerlingvolgsysteem staat online. Dat is leuk als je school binnen de bebouwde kom staat, maar wij hebben laatst een zorgvergadering moeten aflasten omdat we domweg de gegevens niet konden downloaden, laat staan onze handelingsplannen invoeren. Dat betekent dat wij dat soort zaken niet onder werktijd en op onze school kunnen doen, maar thuis aan de slag moeten.”

Dat vanaf volgend jaar ook de CITO-toets online wordt afgenomen, is iets waar Limbeck nu al van wakker ligt. “Wanneer we bij ons op school met meerdere computers tegelijk het internet opgaan, dan loopt de boel helemaal vast. Als wij hier op school de CITO-toets digitaal moeten gaan afnemen, dan mogen we daarvoor dus wel tien keer zoveel tijd uittrekken dan scholen binnen de bebouwde kom. En dan moeten we ook nog het geluk hebben dat de computer niet net per ongeluk een update aan het uitvoeren is. Want is dat het geval, dan kunnen we er de rest van de dag niet meer op. Dat is best wel frustrerend.”

De directeur maakt zich vooral zorgen om de kwaliteit van zijn school. Ondanks gemotiveerde leerkrachten gaat die, als er op het gebied van internet niet wat verbetert, hard hollend achteruit. “De lessen worden minder aantrekkelijk omdat je alle extra’s die worden aangeboden via internet gewoon niet kunt gebruiken. Ook het internationale project dat wij draaien met een school uit Israël is gedoemd om te mislukken. Want het uitwisselen van ervaringen, van kindertekeningen of skypen is gewoon onmogelijk. Kortom, we zitten hier te springen om snel en vooral betrouwbaar internet.”

Jan Limbeck is aangenaam verrast over het initiatief van de stichting Vechtdal Breed. “Het zou geweldig zijn als dat lukt”, zegt hij enthousiast. “Sterker nog, het is onze enige redding. Want we hebben tot nu toe alles geprobeerd: een schotel voor internet met een peperduur abonnement dat de verbinding simpelweg bleek te verbreken zodra je over je quotum heen bent, ook al is dat toevallig net tijdens een les. Ook we zijn ons aan het oriënteren op streaming. Maar dat gaat ook via een duur abonnement, in combinatie met dure apparatuur en een enorme antenne. En dan is het nog maar afwachten of dat werkt. Dus wij als OBS Ommerkanaal zeggen volmondig ‘ja’ tegen Vechtdal Breed!”