Algemene informatie

02 juli, 14.07 uur

Zaterdag 1 augustus 2015: Ommer Molendag

De vijf Ommer molens hebben zaterdag 1 augustus 2015 de deuren wagenwijd open staan tijdens de Ommer Molendag om bezoekers te ontvangen.   De Stichting Ommer Molens is de organisator van deze open dag die om 10.00 uur begint en dit jaar voor de derde keer plaatsvindt met molens De Lelie, Den Oordt, de Konijnenbelt, […]

De vijf Ommer molens hebben zaterdag 1 augustus 2015 de deuren wagenwijd open staan tijdens de Ommer Molendag om bezoekers te ontvangen.

 

De Stichting Ommer Molens is de organisator van deze open dag die om 10.00 uur begint en dit jaar voor de derde keer plaatsvindt met molens De Lelie, Den Oordt, de Konijnenbelt, de Vilstersemolen en de Besthmenermolen. Er is een fiets- en een wandeltocht langs de vijf molens uitgezet. Voor het draaien en malen van de molens is wind nodig, maar ook als die er niet is, dan is er toch genoeg te zien en te vertellen over de molen.

 

Dit jaar viert de ‘Stichting Ommer Molens’ dat het zich 20 jaar inzet voor het beheer en onderhoud van de Ommer molens: de Konijnenbelt, Den Oordt en de Besthmenermolen. Aanleiding om de dag feestelijk aan te kleden met onder andere muziek van het Flaters Pretorkest. De Besthmenermolen vormt deze dag het centrum van de activiteiten, met onder meer demonstraties van oude ambachten. Een antieke dorsmachine is aan het werk, er wordt brood gebakken in een houtoven en er zijn pannenkoeken. Verder is er draaiorgelmuziek. Een kleine markt met springkussen voor de jeugd maakt de Ommer molendag compleet. In de Besthmenermolen is ook de foto expositie te zien van de mooiste Ommer molen, waarvoor bijna dertig inzendingen zijn binnen gekomen.

 

De jubilerende Stichting Ommer Molens heeft als doel de molens in goede staat te houden en zoveel mogelijk draagvlak te creëren. Door goed onderhoud en tijdige restauratie staan alle vijf molens er tiptop bij. De vijf Ommer molens op volgorde van leeftijd. De oudste Ommer molen is de Konijenbeltmolen uit 1806 aan de Zwolseweg. Hendrik Konijnenbelt liet de molen herbouwen, nadat deze eerst in de Zaanstreek dienst had gedaan. De korenmolen aan Den Oordt in Ommen dateert uit 1824 en is gebouwd door timmerman Roelof Makkinga. Heel lang heeft deze molen als houtzaagmolen dienst gedaan. Molen De Lelie aan het Molenpad is een korenmolen en in 1846 gebouwd door Jan Mansier. Op De Lelie is molenaar Anton Wolters ambachtelijk molenaar. De Besthmenermolen aan de Hammerweg is een vervangend exemplaar uit 1862 van de molen die een jaar eerder door bliksem is uitgebrand. De Vilstersemolen, eigendom van Landgoed Vilsteren aan de Vilsterseweg is gebouwd in 1858 en viel in 1901 ook ten prooi aan de vlammen. Met onderdelen van molens uit de buurt is de molen op het nog bestaande muurwerk herbouwd. Voor alle molens geldt dat er molengidsen en molenaars actief zijn en dat kunnen er altijd meer worden. De Ommer Molendag op 1 augustus is dan ook bij uitstek geschikt om een kijkje achter de schermen te nemen en wie weet om zich als vrijwilliger op te geven. Het Streekmuseum in molen Den Oordt is deze dag eveneens gratis toegankelijk en ook daar worden activiteiten gehouden met onder andere een springkussen voor de jeugd.

 

Foto:
De organisatie van de Ommer Molendag 2015 voor de Besthmenermolen vlnr Ben Wösten, Piet Oldeman, Harry Woertink, Johan Otten en Luuk Vogelzang