Algemene informatie

29 april, 19.04 uur

Stilstaan bij WO II via wandel- en fietsroutes in Overijssel

Landschap Overijssel wil mensen inspireren om er vaker op uit te gaan en nog meer te ontdekken in en te genieten van het landschap. Met steun van de provincie Overijssel en veel vrijwilligers zijn de gratis routeapps ‘wandelen in Overijssel’ en ‘fietsen in Overijssel’ ontwikkeld met inmiddels meer dan 70 wandel- en fietsroutes. Een aantal van die routes voert langs plekken die ons herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Zoals de ‘Fliegerhorstroute’ bij Enschede, de ‘Gabriel Davina-route’ op landgoed Hof Espelo en de WOII-routes rond Willemsoord en Haaksbergen.


Voormalig vliegveld Twenthe: fietsroute ‘Fliegerhorst’
Een bijzondere route is die rond voormalig vliegveld Twenthe, vernoemd naar het meer dan 1500 hectare grote vliegveld dat de Duitsers in 1940 aanlegden. Een gebied dat jarenlang verstopt lag achter grote hekken en sinds kort toegankelijk is voor publiek. Op de ‘Fliegerhorstroute’ ontdek je de verborgen, soms pijnlijke verhalen van dit landschap. Bijzonder zijn de oude militaire objecten die door kunstenaar Paul de Kort en landschapsarchitect Marcel Eekhout zijn omgevormd tot kunstwerken.


Wandelroute ‘Gabriel Davina’ op Hof Espelo
Hof Espelo, één van de landgoederen rondom vliegveld Twente, laat zien hoe mooi natuur en cultuurhistorie met elkaar verweven zijn. Naast heide, akkers, bossen en beken, zie je ook hier de stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog: van splitterboxen - die Duitse vliegtuigen camoufleerden - tot rolbanen om vliegtuigen en ander materiaal te verplaatsen. Je komt ze tegen op de route die vernoemd is naar een pachter van Hof Espelo uit de 18e eeuw: Gabriel Davina.


Route langs gedenkplekken o.a. bij Willemsoord en Haaksbergen
Ook in andere delen van Overijssel zijn routes uitgezet langs gedenkplekken uit de Tweede Wereldoorlog. Zo laat de fietsroute ‘Haaksbergen WO II’ plekken zien waar vliegtuigen zijn neergestort en parachutisten zijn omgekomen en de wandelroute bij Willemsoord toont bunkers waar kunst werd opgeslagen.


Routes via routeapp of via www.landschapoverijssel.nl/routes
Voor mensen die de routes willen lopen of fietsen met de routeapp van Landschap Overijssel: zoek op ‘wandelen in Overijssel’ of ‘fietsen in Overijssel’ in de App- of Playstore en download de gratis routeapp. Liever print? Kijk op www.landschapoverijssel.nl/routes en download een pdf van de route.