Algemene informatie

27 oktober, 11.10 uur

Nacht van de Nachtwande​ling Ommen

OMMEN - In Ommen ging een groep van twintig personen zaterdagavond van start voor een nachtelijke wandeling. De Nacht voor de Nachttocht werd dit jaar voor de tiende keer georganiseerd door het Natuurinformaticentrum Ommen in de Besthmenermolen, waar ook het vertrekpunt was en de natuurgidsen leverde.

Het was goed donker en om op het goede pad te blijven was er voor de kinderen een klein lichtpuntje die ze mee mochten dragen in de vorm van een lampioennetje. De dichtbij gelegen Besthmenerberg werd opgezocht. De deelnemers konden op de 18 meter hoge uitzichttoren op de 34 meter hoge Besthmenerberg goed de lichtplekken van de gemeente Ommen zien. Vooraf aan de wandeling werd een presentatie verzorgd over de geschiedenis van de Besthmenerberg die zo bleek ook een periode heeft gekend ‘van Licht naar Donker’.

Daarbij werd stil gestaan bij de zogeheten Sterkampen in de dertigerjaren van de vorige eeuw van de Orde van de Ster van het Oosten met Krishnamurti. Gevolgd door Strafkamp Erika van de Duitse bezetters gedurende de Tweede Wereldoorlog. Met de Nacht van de Nacht willen Natuur- en Milieufederaties aandacht vragen voor lichtvervuiling. Volgens de federaties is het niet nodig dat bepaalde verlichting de hele nacht brand. Dat kost geld en verstoort het bioritme van dieren en planten.