Algemene informatie

22 januari, 06.01 uur

Inspectie beoordeelt handelwijze Zonnehuis Zwolle rond dood bewoner

Via de Stentor

ZWOLLE - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat beoordelen of verpleeghuis het Zonnehuis in Zwolle op een juiste manier gehandeld heeft rond de brand waarbij afgelopen weekend een bewoonster om het leven kwam.

Dit bevestigt IGJ-woordvoerder Margreeth Fernhout. Zorgorganisatie Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, waar de vestiging in de wijk Stadshagen onder valt, is een eigen onderzoek gestart naar wat er zaterdag is gebeurd. Het rapport gaat ter beoordeling naar de inspectie. ,,Wij beoordelen of het voldoende is geweest en of er adequate maatregelen zijn getroffen om herhaling te voorkomen’’, zegt Fernhout.

Een bewoonster met een lichamelijke beperking was zaterdagmiddag op het gezamenlijke balkon aan het roken toen het misging. Ze werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, waar ze zondagochtend overleed. Of er tijdens het incident meer mensen aanwezig waren op het balkon, kan Zonnehuis-woordvoerder Paulien Boven niet zeggen.

In het Zonnehuis is gistermiddag een bijeenkomst geweest voor betrokkenen. Boven: ,,Het heeft diepe indruk gemaakt bij iedereen. Ook is er een groot saamhorigheidsgevoel.’’

Rob Vogelzang, voorzitter van de cliëntenraad van het Zonnehuis, wil niet ingaan op vragen over het incident.