Algemene informatie

30 september, 14.09 uur

Guido de Brès zet in op muziekonderwijs voor ontwikkeling leerlingen

OMMEN - Muziekimpuls Cultuureducatie en muziekonderwijs staan weer volop in de aandacht!
Musiceren, zingen en luisteren naar muziek is niet alleen heel leuk, maar het stimuleert ook de emotionele, motorische en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Kortom: muziek verrijkt en maakt slimmer! Reden voor basisschool Guido de Brès uit Ommen om de komdende jaren focus te leggen op muziek voor kids. De school gaat samenwerken met muzikale partners en ontving inmiddels subsidie voor het ingediende driejarenplan, waar onder meer de nieuwe muziekmethode ‘Eigenwijs Digitaal’ onderdeel van is.

Dit jaar nog start de ‘Ommer Guido’ met het instrumentale onderwijs. Zo gaan de groepen 1 en 2 werken met nieuwe muziekinstrumenten en krijgen de groepen 3 en 4 vioollessen. Met medewerking van muziekvereniging De Bazuin worden de leerlingen uit de groepen 5 en 6 zelfs onderworpen aan een heuse ‘Blazersklas’.
Bewustwording van wat verschillende soorten muziek met je doen, komt aan de orde in groep 7 met ‘body percussie’. Tenslotte gaan de ‘groep 8’ers’ zelfs werken aan het samenstellen van een band met keyboard, gitaar, percussie-instrumenten en zang.

Op deze manier laat Guido de Brès de scholieren kennismaken met muziek in de breedste zin van het woord en komen de leerlingen in hun basisschooljaren letterlijk met verschillende disciplines en instrumenten in aanraking.
Naast het muziekonderwijs op school, verzorgt De Bazuin extra oefenmomenten met het jeugdorkest. Hier krijgen de Guido-leerlingen de mogelijkheid met hun eigen instrumenten liederen in te studeren voor een Kerst- of Paasviering. En als kers op de taart kunnen de verschillende basisschoolgroepen meedoen aan het Jeugdfestival dat in het centrum van Ommen wordt gehouden door stichting HaFaMO (Harmonie en Fanfare Muziekonderwijs Ommen). Voor dit optreden biedt De Bazuin buitenschoolse oefenmomenten aan.

RTL Live
In groep 8 werden onlangs opnames gemaakt door televisiezender RTL voor het actualiteitenprogramma RTL Live op dinsdag 4 oktober. Daarin wordt aandacht besteed aan een muzieksubsidie die minister Bussemaker groot uitzet. Guido de Brès Ommen gaat hier het komende jaar dus al mee aan de slag. De uitzending van RTL Live begint om 17.00 uur.