Algemene informatie

12 mei, 09.05 uur

Een toekomstbestendige bibliotheek in het Anjerpunt

HOONHORST - Op maandag 6 juni is de bibliotheek Hoonhorst gesloten in verband met de verhuizing van het Parochiehuis naar het Anjerpunt (Kappers)! Vanaf donderdag 9 juni is de bibliotheek weer open en kan iedereen boeken lenen en brengen zonder pas. Ook is het mogelijk om boeken te lenen uit de collectie van omliggende grotere bibliotheken. Deze kunnen leden met hun pas blijven reserveren, ophalen en inleveren bij de bibliotheek in Hoonhorst.

Voor Hoonhorst van Hoonhorst
Bibliotheek Hoonhorst is onderdeel van Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen. Door teruglopend ledenaantal en minder financiële middelen waren we genoodzaakt een nieuw toekomstbestendig plan te bedenken. Uitgangspunt hierbij was dat iedereen in Hoonhorst de beschikking bleef houden over een brede collectie boeken. Dit is gelukt door de samenwerking met het Anjerpunt. In de bibliotheek binnen het Anjerpunt kun je elkaar ontmoeten, boeken lenen en brengen, boeken reserveren en inleveren uit de collectie van andere bibliotheken via de digitale bibliotheek, lezen aan de leestafel (met actuele kranten en tijdschriften) en nog veel meer.

Actuele collectie, leestafel en ontmoeting
De bibliotheek is vanaf 9 juni een Boekspot. Dit houdt in dat de collectie niet langer wordt onderhouden door de bibliotheek, maar dat iedereen in Hoonhorst boeken mag halen en brengen. Zonder pas. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat iedereen goed voor de boeken zorgt. De collectie wordt voor 9 juni nog helemaal up-to- date gemaakt met de allernieuwste boeken. Tegelijkertijd realiseren we door de samenwerking met het Anjerpunt een nieuwe ontmoetingsplek met leestafel (met de krant en tijdschriften) en andere activiteiten.
Leden blijven hun pas gebruiken om boeken uit andere bibliotheken te lenen via internet. Ook dit is mogelijk op de nieuwe locatie. De gereserveerde boeken kunnen worden afgehaald en teruggebracht in de bibliotheek in het Anjerpunt.

Bibliotheek op School
Kinderen kunnen allemaal boeken blijven lezen via de bibliotheek. De collectie gericht op kinderen tussen 4 en 12 jaar is deels op de scholen ondergebracht en wordt door de bibliotheek onderhouden. Elk kind kan nu boeken lezen uit de Bibliotheek op School. De Bibliotheek op School is meer dan een collectie, om het lezen te stimuleren is er een compleet programma met activiteiten ontwikkeld. Ook in de bibliotheek in het Anjerpunt blijft een collectie voor de jeugd beschikbaar.

Ruimere openingstijden
De verhuizing van Bibliotheek Hoonhorst naar het Anjerpunt brengt meer veranderingen met zich mee. Een voordeel van de samenwerking is dat de bibliotheek vaker open kan. De komende tijd (vanaf 9 juni) zal een medewerker van de bibliotheek aanwezig zijn op de gebruikelijke tijden (maandagmiddag en donderdagmiddag) en wordt samen met de partners van het Anjerpunt gekeken wanneer het Anjerpunt – en dus ook de bibliotheek - open kan zijn in de toekomst.

Vrijwilligers
Vrijwilligers spelen een ontzettend belangrijke rol voor de bibliotheek en voor het Anjerpunt. De komende tijd gaat de bibliotheek samen met het Anjerpunt, de vrijwilligers en medewerkers kijken hoe we een passende invulling kunnen geven aan het vrijwilligerswerk.Iedereen die ook graag betrokken en actief wil zijn is van harte welkom om mee te helpen. Al in de eerste week dat de bibliotheek open is, kunnen mensen komen kijken en vragen stellen.
Op 19 mei is er een informatieavond voor iedereen die het leuk lijkt vrijwilliger te worden en op 16 juni is er opleidingsavond. Aanmelden via: info@anjerpunthoonhorst.nl .

Anjerpunt Hoonhorst
Niet alleen de bibliotheek opent haar deuren op 9 juni. Ook het Anjerpunt is vanaf die dag open. Verspreid in het Vechtdal liggen vijf Anjerpunten. Hier komen bezoekers van alles te weten over de thema’s Water & Natuur, Cultuur & Historie, Land-& Tuinbouw, Landgoederen & Landschap en Duurzaam leven & Noaberschap. De veelzijdigheid van het Vechtdal staat centraal. Het Anjerpunt Hoonhorst is onderdeel van vijf Anjerpunten in Overijssel en gericht op inwoners en toeristen. De officiële opening van het Anjerpunt Hoonhorst vindt plaats op 23 juni.

Belangrijke data:
19 mei: informatieavond voor potentiële vrijwilligers van het Anjerpunt.
9 juni: in het Anjerpunt is een medewerker van de bibliotheek aanwezig op de reguliere openingstijden van de bibliotheek (maandagmiddag en donderdagmiddag).
16 juni: opleidingsavond vrijwilligers het Anjerpunt.

23 juni: Officiële opening Het Anjerpunt. Meer informatie over het programma volgt op www.hoonhorst.nl en in het dorpsblad.