Algemene informatie

14 mei, 11.05 uur

Boek Ommerschans gaat over armoede van toen en nu

OMMERSCHANS – Er wordt nog druk gewerkt aan de laatste puntjes. De laatste foto’s worden gemaakt, het ontwerp is bijna klaar. Eind juni verschijnt het boek ‘Onzichtbare Mensen, Leven in de Echo van de Ommerschans’.

Stichting het Jaar van de Ommerschans heeft vorig jaar vele activiteiten georganiseerd. Gedurende dat jaar kwam steeds het thema armoede naar voren en de wens om de kolonietijd te verbinden met nu. Het Schrijverscollectief Hardenberg e.o. en gastschrijvers kropen in de huid van een persoon die daadwerkelijk geleefd heeft in de bedelaarskolonie de Ommerschans. Gebaseerd op feiten werden fictieve verhalen geschreven om een aantal van deze onzichtbare mensen een ‘gezicht’ te geven. Daarnaast werden ervaringsdeskundigen die tegenwoordig in armoede leven gevraagd hun verhaal te vertellen. Samen wordt dit een indrukwekkend boek. Een boek vol verhalen van mensen in armoede, niet óver mensen in armoede.

Een van de schrijvers kroop in de huid van zijn voorouder Otto Finke, tevens de voorouder van onder andere Herman Finkers. Herman bezocht met een deel van zijn familie de Ommerschans en stond stil bij twee dochters van Otto die begraven liggen op het klein kerkhof. “Wij werden er stil van, en dat gebeurt niet vaak bij de familie Finkers”, schreef hij in het voorwoord.

“In dit boek wordt niet ingegaan of er een juiste aanpak is van armoede, niet politiek en niet beleidsmatig. Wat we wel graag willen laten zien is dat instanties en bedrijven zich betrokken en geraakt voelen door dit maatschappelijk fenomeen”, zegt Ingrid van der Velde (bestuurslid St Jaar van de Ommerschans).

In het boek wordt een lijst opgenomen met de eerste vijftig afnemers van dit boek. Als sociaal betrokken instantie of bedrijf kan men bij voorinschrijving vijf boeken voor 100 euro bestellen en dan wordt de bedrijfsnaam vermeld in deze lijst. Reageren kan tot en met woensdag 15 mei via info@bw4all.nl.