Algemene informatie

29 oktober, 13.10 uur

Bezielende Baltische koormuziek in Vilsteren

VILSTEREN - Vocaal ensemble Exicon brengt op zondag 10 november een bijzonder Baltisch programma in de Willibrorduskerk te Vilsteren. Hedendaagse koormuziek en fragmenten uit het boek “Baltische Zielen” van Jan Brokken wisselen elkaar daarin af. Veel van de koorwerken komen van de nieuwe CD van Exicon met bezielende koorklanken uit Estland, Letland en Litouwen. Het concert begint om 15.00 uur en de entree is €10,-. Jongeren tot en met 18 jaar hebben gratis toegang.

Zang en muziek vormen een belangrijk onderdeel van het boek Baltische Zielen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken. Met de levensgeschiedenissen van beroemde Baltische kunstenaars als uitgangspunt, wekt hij de unieke geschiedenis van de Baltische landen (Estland, Letland en Litouwen) tot leven. Vocaal ensemble Exicon liet zich door de teksten uit het boek inspireren. Tijdens het concert worden fragmenten uit het boek voorgelezen met levensgeschiedenissen van de componist Arvo Pärt, violist Gideon Kremer en vredesactiviste Loreta Asanaviciuté.

Exicon neemt u mee op een bijzondere muzikale reis door de Baltische staten waarin de spannende ontwikkelingen na het uiteenvallen van de Sovjetunie centraal staan. De lezingen worden afgewisseld met koorwerken van Miskinis (Omnis Terra), Arne (Cantate Dominus), Dubra, Sisasks, Vasks (Pater Noster) en Esenvalds (Stars). Vocaal ensemble Exicon is in 1984 opgericht en treedt op zonder dirigent. De twaalf zangers komen van allerlei muzikale achtergronden: kerkmusici, dirigenten en instrumentalisten, zowel uit de jazz, klassieke en lichte muziek. Met thematische en muzikale dwarsverbanden tussen de diverse tijds- en stijlperioden en een keuze uit hedendaagse composities brengt Exicon altijd een gedurfde programmering voor het voetlicht. Voor meer info over het ensemble zie www.exicon.org.

Dit concert maakt deel uit van de serie landgoedconcerten Vilsteren ( www.landgoedvilsteren.nl ). Voorafgaand aan het concert kunt u een prachtige herfstwandeling maken over het landgoed. Wandelroutes zijn te vinden bij de toegang van het landgoedcentrum, Vilsterse Allee 1d te Vilsteren. Na afloop van het concert is het landgoedcentrum geopend voor een gezellige nazit met een drankje bij het knapperende haardvuur.