Algemene informatie

03 mei, 17.05 uur

Bestrijding eikenprocessierups

Foto's: Wim van Dam

DALFSEN - Nu het voorjaar is aangebroken, begint ook weer de aanpak van het bestrijden van eikenprocessierupsen. De gemeente Dalfsen bestrijdt de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen zowel preventief als reactief. Daarnaast zet de gemeente in op de vergroten van de biodiversiteit. Preventieve bestrijding betekent het bestrijden van de rupsen voordat ze brandharen krijgen. Kijk voor een overzicht van de spuitroutes op www.dalfsenkaart.nl . Reactieve bestrijding is het verwijderen van nesten bij overlast in gemeentelijke bomen volgens de gestelde voorwaarden.

Reactieve bestrijding
Zodra eiken in het voorjaar uitlopen, komen ook de eitjes van eikenprocessierupsen uit. Deze eitjes zitten op de uiteinden van de eikentakjes, hoog in de boomkroon dichtbij de uitlopende blaadjes. Een gespecialiseerd bedrijf spuit tot hoog in de boom met een biologisch bestrijdingsmiddel Xen Tari dat alleen rupsen doodt. Het middel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten. Wel wordt geadviseerd om contact met de spuitnevel te vermijden en fruit en groente uit eigen tuin te wassen voor het gegeten wordt. Maar dat is altijd een goede gewoonte. Het spuiten gebeurt met inachtneming van de maatregelen rondom het coronavirus.

Prioritering en geluids- en verkeershinder
Er wordt alleen gespoten op plaatsen waar veel eiken voorkomen, waar voorgaande jaren veel nesten zaten en waar veel mensen komen of langdurig verblijven. Denk hierbij aan drukbezochte plekken zoals scholen, speelplekken, sportcomplexen en zorgcentra en routes waar veel schoolkinderen fietsen. Alle spuitroutes zijn te bekijken op www.dalfsenkaart.nl . De bomen worden twee keer preventief behandeld, tussen de behandeling zit ongeveer twee weken. Het spuiten kan leiden tot geluid- en verkeershinder in de avond/nacht.

Als na de preventieve bestrijding toch eikenprocessierupsen verschijnen en overlast veroorzaken, laat de gemeente nesten wegzuigen door een gespecialiseerd bedrijf. De gemeente hanteert specifieke voorwaarden om nesten te verwijderen.