Algemene informatie

10 maart, 18.03 uur

Als sterven dichtbij komt

Er is steeds meer aandacht voor het bieden van zorg tijdens de laatste levensfase. Veel mensen geven er de voorkeur aan, thuis te sterven. In deze periode kan de zieke terugvallen op familie of vrienden; de mantelzorgers. Vaak heeft zowel de zieke als de mantelzorger behoefte aan een luisterend oor. Voor gesprekken over het naderende sterven, […]

Er is steeds meer aandacht voor het bieden van zorg tijdens de laatste levensfase. Veel mensen geven er de voorkeur aan, thuis te sterven. In deze periode kan de zieke terugvallen op familie of vrienden; de mantelzorgers. Vaak heeft zowel de zieke als de mantelzorger behoefte aan een luisterend oor.

Voor gesprekken over het naderende sterven, het afscheid nemen en de vaak onzekere toekomst. Naast de thuiszorgorganisatie en de huisarts kan een zorgvrijwilliger van Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel, voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, in deze fase ondersteuning bieden.

De hiertoe opgeleide zorgvrijwilliger neemt de tijd en heeft aandacht voor gevoelens van angst, verdriet of onzekerheid die in deze moeilijke periode ontstaan. De specifieke vrijwilligers Palliatief Terminale Zorg (VPTZ) kiezen vaak bewust voor deze vorm van vrijwilligerswerk door betrokkenheid bij de terminale zorg, al dan niet uit eigen ervaring in familie- of kennissenkring.

Heeft u behoefte aan dergelijke ondersteuning, of heeft u belangstelling om vrijwilliger VPTZ te worden? Neem dan voor meer informatie contact op met de Vrijwillige Thuiszorg Overijssel, voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg met Ina Versmissen of Janny Broekhuis 0548 638830 / iversmissen@vrijwilligethuiszorg.nl / jbroekhuis@vrijwilligethuiszorg.nl.