Algemene informatie

12 oktober, 15.10 uur | Door vechtdalleeft

‘Suiker Challenge’ smakelijk van start met kookworkshop

HARDENBERG - De diabetesverpleegkundigen van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg zijn gestart met een ‘Suiker Challenge’ om patiënten met diabetes mellitus type 2 te helpen afvallen door een beperkt koolhydraatdieet. De smakelijke aftrap vond plaats op 26 september met een kookworkshop koolhydraatarm koken in het LOC in Hardenberg en krijgt een vervolg met groepsbijeenkomsten.
De ‘Suiker Challenge’ is een uitdaging waarbij deelnemers niet meer dan 60 gram koolhydraten per dag zullen nuttigen. “Dit vereist vaak een grote aanpassing in het dieet met daarnaast creativiteit om toch lekker en verantwoord te kunnen blijven eten”, licht Gerlinde Trouwborst toe. Zij is  diabetesverpleegkundige bij de Saxenburgh Groep. Om meer bekendheid te geven aan zowel de mogelijkheden als de gezonde aspecten van deze manier van eten, organiseerden de diabetesverpleegkundigen van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in samenwerking met het Alfa College een kookworkshop, als  smaakmakende start van de ‘Suiker Challenge’. De deelnemers bereidden onder enthousiaste leiding van Bertil Hulleman van het Alfa College en zijn team smaakvolle gerechten, om deze daarna met elkaar te nuttigen.
Tijdens de kookworkshop werd duidelijk dat koolhydraatarm eten helemaal geen afzien is, maar juist ook lekker en makkelijk kan zijn. Ook werd geleerd dat door met aandacht te eten, je eerder een voldaan gevoel krijgt. Naast leerzaam was de avond ook erg gezellig. Er werden onderling tips en recepten
uitgewisseld om zowel lekker als koolhydraatarm te kunnen eten. Aan het einde van de avond was er voor elke deelnemer een receptenboekje met alle recepten die deze avond bereid werden.
De deelnemers kijken met veel enthousiasme terug op de avond. Ook kijken ze alvast vooruit naar de komende groepsbijeenkomst, waar de relatie tussen eten en emotie als thema besproken zal worden. In de daarop volgende bijeenkomsten zal onder andere worden ingegaan op het thema ‘Hoe om te gaan met zoete verleidingen’.
De ‘Suiker Challenge’ bestaat uit groepsconsulten en individuele begeleiding door een medisch psycholoog, diëtist, internist en diabetesverpleegkundige van de Saxenburgh Groep.